Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Varne sobe za uporabnike drog v Evropi

Varne sobe, ki se zadnja tri desetletja odpirajo po Evropi, so prostori, kjer uporabniki drog le-te uporabljajo pod nadzorom usposobljenega osebja. Njihovo odprtje sovpada z zmanjšanjem akutnega tveganja prenosa bolezni (HIV, HPC), številne države beležijo tudi manj smrti zaradi prevelikih odmerkov in zmanjšanje uporabe drog na javnih mestih ter s tem povezanimi težavami (zavržene igle).

Varne sobe uporabnikom zagotavljajo sterilni pribor za injiciranje, svetovalne storitve, nujno oskrbo v primeru prevelikega odmerka in primarno zdravstveno oskrbo. Poznajo jih na Portugalskem, v Franciji, na Danskem in Nizozemskem, Norveškem, Irskem, Luksemburgu, podobno ureditev imajo tudi v Avstraliji. Do varnih sob lahko dostopajo registirani uporabniki po določeni starosti, imeti morajo tudi stalno bivališče v istem kraju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokacije in število varnih sob v Evropi leta 2017.

Pozitivni učinki takšnih prostorov se kažejo v izboljšanju higiene, varnejši uporabi drog, zmanjševanju tveganja vbrizgavanja, manj smrtnih primerih, manj klicih v sili, povezanih s prevelikimi odmerki in manj prenosa bolezni med uživalci. Dobro so jih sprejeli tudi v okolju. Tam se zaznali celo manj javnega injiciranja in manj odvrženih injekcijskih brizgalk ter manj nemira. Varne sobe spodbudijo vstop v zdravljenje in ne povzročajo višje stopnje kriminala, povezanega z drogami.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Deli naprej