Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Na Gorenjskem zaznali uporabo fenibuta

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS območje Kranja izstopa po uporabi izdelkov, ki vsebujejo fenibut. Mladoletniki in otroci dostopajo do njega preko spleta. V večini evropskih držav in v ZDA fenibut ni odobren kot zdravilo, lahko pa ga kupite kot (prehranski) dodatek ali kot nootropik.

Fenibut je depresor centralnega živčnega sistema, zato ima pomirjujoč in sproščujoč učinek, hkrati pa kopico stranskih učinkov, med njimi zaspanost, slabost, tesnobo, vznemirjenost, razdražljivost, omotico, glavobol in alergijske reakcije, ki se kažejo v obliki kožnih izpuščajev in srbečice. Ob uživanju v večjih količinah lahko pride do težav s koordinacijo in izgubo ravnovesja, v primeru daljše rabe pa do okvare ledvic ter maščobne degeneracije jeter.

Odvajanje od fenibuta ni enostavno, saj uporabniki hitro razvijejo toleranco na snov, zaradi česar telo potrebuje vedno večjo količino za dosego želenega učinka. Ob prenehanju uporabe se pojavijo tresenje, tesnoba, izguba apetita, vznemirjenost, depresija, omotica, motnje spanja, kognitivne težave, utrujenost, pospešen srčni utrip, halucunacije, slabost in tudi bruhanje.

Več si lahko preberete na: http://www.nijz.si/sl/obvestilo-sistema-za-zgodnje-opozarjanje-na-pojav-nps-med-mladostniki-zaznana-uporaba-fenibuta

Deli naprej