Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Konoplja ima škodljiv vpliv na zdravje

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (KIDMŠ) opozarjata na nevarnost sprejetja Zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC.

Kot opozarja stroka, ki se opira na znanstvena dognanja, je legalizacija konoplje problematična, saj ima škodljiv vpliv na zdravje uporabnikov. Zakon naj bi po mnenju NIJZ in KIDMŠ povzročal dolgoročno škodo za javno zdravje v Sloveniji, predvsem pri najranljivejši skupini prebivalstva, kot so malčki, otroci in mladostniki. Cilj zakona nikakor ni izboljšanje varnosti državljanov Republike Slovenije, kot navajajo njegovi predlagatelji.

Mladostniki, ki menijo, da je konoplja zlahka dostopna, naj bi imeli kar 4,5-krat večjo verjetnost, da jo bodo tudi uporabili. Legalizacija konoplje bi lahko pomenila njeno večjo uporabo, na zdravje pa vpliva tako uporaba kot tudi izpostavljenost pasivnemu kajenju, kar ogroža bližnjo okolico uporabnikov. Obstaja tudi možnost zastrupitve z izdelki, ki vsebujejo konopljo (npr. piškoti).

Več si lahko preberete na:
http://www.nijz.si/sl/odziv-na-predlog-zakona-o-kanabisu-in-izdelkih-z-visjo-vsebnostjo-thc

Deli naprej