Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Droge uporabljajo vse mlajši uporabniki

Skozi leta se spreminjajo trendi uporabe drog in starostna struktura uporabnikov. V zadnjih letih so v porastu nove droge, ki jih uporabljajo vse mlajši uporabniki.

Če je še pred leti bila najbolj zaskrbljujoča uporaba opiatov, prihajajo v zadnjih letih v ospredje uporaba konoplje, kokaina in sintetičnih drog. Pri mladostnikih je zaznati tudi uporabo inhalantov, med katere štejemo lepila, razredčila in kuhinjski plin ter zlorabo psihoaktivnih zdravil.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v letih 2011 in 2012 izvedel raziskavo o uporabi drog med Slovenci starimi od 15 do 64 let. S prepovedanimi drogami se je srečalo 15,8 % Slovencev, od tega je slabih 16 % uporabilo konopljo ali hašiš, kar je manj od evropskega povprečja, a več od povprečja držav ESPAD. Razlog za to je v dostopnosti konoplje, ki je v Sloveniji kar 45 %. Da je Slovenija postala v zadnjih nekaj letih pomembna proizvajalka konoplje, kažejo tudi policijska poročila, ki vsako leto odkrijejo kar nekaj domačih laboratorijev za gojenje konoplje.  Samo v letu 2017 je policija zasegla preko 700 kg konoplje.

Deli naprej